360 fokos képek

Egy kis technikai ismertető

Technológia

A 360 fokos képek - amiket többek közt 3D fotónak, gömbpanorámának vagy interaktív panorámának is hívunk - egy képkockán ábrázolják a kamera körüli teljes látószöget. Ezek a képek általában interaktívak, vagyis mi tudjuk forgatni/nagyítani, hogy a kívánt részletet megvizsgáljuk.

Az ilyen képek nagyon jól használhatók különféle terek bemutatására, a felfedezés élményét adva a környezet szabad körbetekintésével. Nem csak abból a szögből látjuk a tartalmat, amit a szerző eredetileg beállított, hanem szabadon megnézhetjük azt is ami a kamera mögött van.

Ha megnyitunk egy ilyen fotót, egy torz képet látunk, amit nehezen tudunk értelmezni:Egy megjelenítő segítségével - ami a kétdimenziós képet ráhúzza egy gömb belső falára, aminek középpontjában állunk - lehetővé válik, hogy könnyen odaképzeljük magunkat, valamint az egérrel a tekintetünk irányát is változtassuk:

Előállítás

Korábban ilyen fényképek előállításához szükség volt egy speciális kamera kiegészítőre ami megfelelően torzította a képet egy félgömb formájú tükörrel, vagy körbe haladva kellett egymást fedő képeket készíteni, amik utána speciális programmal összefűzésre kerültek. Ez egy elég időigényes folyamat, ami az összefűzéskor gyakran nem nyújt tökéletes eredményt, emiatt általában speciális állványokra szokták a kamerát felhelyezni. Manapság már léteznek olyan fényképezőgépek, amelyek több optikai érzékelővel rendelkeznek, és így gyorsan/pontosan tudnak 360 fokos képet vagy videót előállítani.

Mi a Ricoh Theta Z1 kameráját használjuk, ami két optikával működik.

Erről a technológiáról még többet olvashatsz a Wikipédián, a 360 fokos fotókról itt, a 360 fokos lencsékről és kamerákról pedig itt. A 360Cities oldalán rengeteg panoráma képet találsz.

Megjelenítés

Ha már rendelkezünk egy 360 fokos képpel, akkor azt egy program segítségével tudjuk megjeleníthetővé tenni. Ezzel a programmal szimulálhatjuk a körbenézést az egér segítségével, valamint, ha lehetővé teszi a felbontás és a program, akkor ránagyíthatunk a részletekre is. Részben ezért is terjed nehezen ez a formátum, mert nem csak a képre, hanem a megjelenítőre is szükség van. Keresni egy számunkra megfelelő megjelenítőt majd telepíteni elég időigényes, ráadásul akivel meg szeretnénk osztani a képet szintén kell, hogy rendelkezzen a saját gépének megfelelő programmal.

Ma már a böngészőben futó alkalmazások megkönnyítik a megjelenítést, bát itt is vannak olyan megoldások, amelyek már elavultnak számítanak, de ha van böngésző a gépen, akkor nagy valószínűséggel meg fogja tudni jeleníteni a képet.

A korábbi megjelenítők a képet egy kockára vetítették, aminek minden oldala egy kilencven fokos képszeletet ábrázolt. A mostani megjelenítők inkább egy gömbre vetítik a képet, ami egy jobb tér-érzetet nyújt.

A panoráma formátumokról még többet olvashatsz a Wikipédián.

Bejárás szerkeztés / megjelenítés

Több 360 fokos képet összekapcsolva kapunk egy teljesen bejárható területet. Itt is egy segédprogramra van szükség, amivel megszerkeszthető az, hogy az egyik képen hova kell kattintani ahhoz, hogy az azt követő képnek a nézőpontjából tudjunk körbetekinteni. A kép kapcsolatokon kívül az egyes fotókon elhelyezhetünk kiegészítő szövegeket, hanganyagot, videókat, amik a kiterjesztett valóság birodalmába emelik a nézőt. A segédprogram felelős az egyes képek közti átvezetésért is.

A legtöbb ilyen alkalmazás felhő alapú, és csak a saját weboldaláról elérhető, legtöbbször előfizetés ellenében.

Az általunk használt alkalmazás (3D Vista Virtual Tour Pro) viszont helyi szerkesztést támogat és a kész bejárást a saját honlapra feltöltve is elérhetjük.

A virtuális bejárásokról még többet olvashatsz a Wikipédián.